Varsågod – 525 600 nya minuter till ditt förfogande!

2016-01-04

Timglas strand 2016

Ett helt nytt år vid namn 2016, ett oskrivet år, helt i dina händer.  Och ändå så går det så fort, rätt vad det är så är vi där igen, nyårsafton 2016 och firar in 2017. Innan det gått alltför långt in på det nya året är det gott att ta lite tänktid kring vad som gör detta året meningsfullt.

Visst är det en fantastisk och hisnande tanke att ha så mycket tid till sitt förfogande, och att det är dina 525 600 minuter att använda till det du vill. Ibland pratar vi om tiden som om det inte vore vår egen utan att den tillhör någon annan, och att den egna tiden är något man bokar in med sig själv då och då, eller inte ha alls. Och att tiden bara rusar iväg. Hur blir det om vi vänder på det och tänker att all tid är din egen, och att du kan bestämma vad du vill använda den till, och vem du vill lägga den på? Eller till och med sälja den, på ditt arbete betalar de dig för att få tillgång till din tid. Att tänka på 525 600 minuter, eller ett helt år kan kännas övermäktigt men att börja fundera kring vad som är viktigt för dig att få ägna tid åt, är att ta första steget och då är du ju redan igång.

Med det här sättet att tänka tar du ledarskapet över din tid och kan göra aktiva val och bli omsorgsfull med din tid, för att få ut det du vill av den.

Här kommer några av mina tips som kan hjälpa dig på vägen.

 

  • Ta reda på vad du ägnar tid åt

För att kunna ta reda på hur du vill använda din tid behöver du först veta vad du faktiskt ägnar den åt idag. Ofta tror vi att vi vet vad vi gör med vår tid, men när vi skriver ner det blir det tydligare och mer verkligt, och också enklare att förändra. Gör en tidsdagbok under en vecka, eller om du tycker det verkar länge så gör det under minst tre dagar. Ta dagar som är vanliga, inte när du har semester eller gör något utöver det vanliga. Du vill ta reda på hur det ser ut i vardagen. Skriv ner vad du gör och ungefär hur lång tid de olika aktiviteterna tar.

 

  • Skapa ett energikonto

När du gjort din tidsdagbok bokar du in ett möte med dig själv för att reflektera över vad du skrivit ner och hur det ser ut. Fundera och känn efter vid varje aktivitet hur du upplever din energi. När känner du att du får energi, dvs känner dig pigg och alert, och när känner du att du tappar energi, känner dig trött och oengagerad? Ange ett + eller – vid respektive aktivitet utifrån hur du upplever din energiåtgång. Räkna ihop dina plus och minus och du har ett energikonto.

 

  • Ta ledarskapet över din tid

När du tittar igenom din tidsdagbok ser du vilka aktiviteter som gav plus respektive minus på energikontot. Det som ger dig energi är troligen saker, eller personer, som inspirerar dig och är meningsfulla. Du kan nu välja att ägna mer av din tid på detta och mindre tid på det som istället kostar energi. Att ta ledarskapet över din tid innebär att se till att du har plus på energikontot och spenderar tid på det som gör dig gott och skapar hållbarhet och mening i ditt liv. Tänk på att det du fokuserar på växer. The time is now…

 

Ett fint nytt år med tid för livet önskar jag dig

Kommentera

Din email adress kommer inte att publiceras.

*