Energisparläge, högprestation eller autopilot – vilket läge har du?
2015-04-28Olika situationer och användningssätt kostar olika mycket energi. Det gäller såväl vara datorer och mobiler som oss själva. För en tid sedan befann jag mig i en situation som krävde extra mycket energi, jag var i sorg efter att min mamma hade gått bort, och blev jag tydligt medveten om hur mycket energi det gick åt till att sörja plus allt praktiskt runt omkring. Det fick mig att tänka på det mänskliga batteriet och hur vi människor behöver hantera energiförbrukningen och tiden på olika sätt och anpassa förbrukningen efter situationen vi befinner oss i.
Vi är bra på att använda energisparande åtgärder på såväl på mobilen som på datorn och vidtar en mängd olika åtgärder för att batteriet ska hålla länge. Det finns olika appar för ändamålet och också olika inställningar att göra. Med samma tankesätt kan man se det som att det mänskliga batteriet har en viss mängd energi som ska räcka vår livslängd och att vi kan ställa in olika lägen. Inom den österländska traditionen ser man på människans livsenergi som att vi föds med en viss mängd energi, att vi kan påverka den under vår livstid och att den vid livets slut är förbrukad. Det skulle betyda att det mänskliga batteriet har en viss mängd energi och tid som vi behöver hushålla med och att vi kan påverka till viss del hur länge det varar med sättet vi använder den på.
Du känner säkert också igen att olika situationer tar olika mycket energi. När vi hamnar i en situation som är utöver det vanliga, någon större förändring till exempel nytt arbete, sorg eller giftermål, vare sig förändringen är av positiv eller negativ karaktär behöver vi omfördela energiförbrukningen. Vi får inte mer energi med automatik. Vi behöver fördela vad vi ägnar tid åt på ett sätt som stämmer med situationen och koppla från autopiloten.
Sju uppslag för energisparläge
Tankar tar tid
Sa Bodil Jönsson i boken Tio tankar om tid. När du är i en förändringssituation så behövs mer tid än vanligt att tänka och reflektera över det du känner och upplever. Att ta sig tid att tänka igenom saker och ting gör också att du fattar bättre beslut. Se till att sätta av egentid där du kan reflektera i lugn och ro.
Prioritera om
Se till din totala situation, vad kan du prioritera bort helt och hållet och vad är det som du absolut vill ha kvar? Titta igenom din veckoplanering och ta en reflektionsstund och tänk igenom vilka av dina aktiviteter som känns om absoluta och vad du kan sätta paus på eller stryka helt.
Be om hjälp
Vad kan du be om hjälp med? Är det vardagsgöromål som att handla och städa, eller är det något på arbetet? Delegera arbetsuppgifter som du inte måste göra själv. Tänk på att människor gärna hjälper till och växer med olika uppgifter. Det gäller medarbetare och kollegor såväl som familjemedlemmar och vänner.
Pausa ofta
Hur ser det ut i normalfallet för dig? Tänk på att du under dagen tar flera korta pauser än vanligt. Det hjälper dig att hålla energinivån i balans och också att fokusera på det du håller på med. Det kan räcka med några minuter åt gången. Det ger dig också möjlighet att känna efter hur du har det med energiförbrukningen.
Ta dig utomhus
Att vara i naturen HAR betydelse för vårt välmående. Det kan låta som en klyscha men forskningen visar på tydliga resultat att naturen gör oss gott och ökar på vårt lugn-och-ro hormon som har positiv inverkan både fysiskt och mentalt.
Fyll på
Vad är det som ger dig energi? Ägna dig åt sådant som ger energi. Det kan vara socialt umgänge, eller läsa en bok, lyssna på musik eller något helt annat. Känn efter vad du blir glad och pigg av.
Fysisk aktivitet
Att röra på sig vet vi idag att det ger goda hälsoeffekter. Tänk på att det kanske är en annan form av träning som behövs när du är i en situation som kräver mycket energi. Fysisk aktivitet kan vara allt från promenad till hårdträning på gymmet. Gör något som passar dig.
Tänk dig att du sätter dig själv i energisparläge – vilka inställningar behöver du göra då?
Har du erfarenheter som du vill dela med dig av? Skriv gärna i kommentarfältet nedan så kan vi ta del av varandras klokskap.