Att återta balansen när utföraren tar över

2016-03-21

Jag är i grunden en person med stor utförarlust och tillsammans med en god portion prestation går det ibland åt skogen. Jag gör, gör och gör – och lyssnar inte på den försynta rösten som säger att det finns andra lägen också som är trevliga och bra att vara i.  Trots kunskap och erfarenhet kring hur det är när det blir för mycket, så händer det att utförarlusten tar överhand. Känner du igen dig i det jag beskriver? Då kan fortsättningen vara ett steg också på din väg.

Balans.Jag vet också hur det är och känns att återta balansen, att ge plats åt den försynta rösten, att hitta in till betraktelsen som hjälper mig att känna av vilket som är nästa steg, och nästa steg, och nästa steg, på den vägen jag valt som min. Jag är tacksam för de verktyg som hjälper mig att välja ett nytt läge och sätta utföraren på paus.

Mina 3 steg för att återta balansen

Steg 1

Följ andetaget! Jag slutar med det jag för tillfället gör och skiftar fokus från att utföra till att betrakta, och bara andas. Jag andas inte aktivt, jag bara följer. Det är stor skillnad. Det är som att jag sätter mig på passagerarplatsen och åker med, hur gärna jag än vill hålla i ratten hela tiden. Det är en utmaning att bara följa med utan att för den skull tappa bort riktningen på vart jag ska. Det enda sättet att upptäcka skillnaden är att prova. Utforska ditt andetag. Sätt dig på en stol och låt kroppen andas. Det är så det går till hela tiden, kroppen sköter om det här, dagarna och nätterna i ända, du behöver inte lägga dig i, bara följa med och låta andningen vara som den är.

Steg 2

Byta fokus! När jag nu har andats mig till ett lugnare tempo så kan jag byta fokus till annat än utföraren. Jag tar sikte på vad jag är tacksam för, just nu precis i denna stunden. Det kan vara känslan av vara frisk, att ha tak över huvudet, eller över mina vänner  och min familj. Eller att våren är på väg och jag kan höra fågelkvitter. Det väsentliga med tacksamhet är att låta tanken fördjupas i en känsla. När du upplever tacksamhet har det också goda effekter i hjärnan och i kroppen. Forskningen visar på att upplevelsen av tacksamhet är en kraftfull form för att öka lugn och känsla av välbehag, och att återta balansen.

Steg 3

Lyssna! När jag nu är i ett lugnare temp och har fokus på tacksamhet, kan jag också börja lyssna efter den försynta rösten. Och det är först då jag upptäcker vad som finns under ytan, närmare det som är min inre kärna, mitt hjärta och min själ, för det är där den försynta rösten finns. Det finns inget schema det handlar bara om att lyssna och upptäcka vad som finns där. Ofta upptäcker jag en längtan, en längtan efter att ta mig ut i friska luften, spela musik eller att möta människor. Det spelar ingen roll vad du upptäcker, det viktigaste är att lyssna och utforska vad som finns där. Att du blir medveten om en längtan är att ta steget mot nya mönster.

“Längtan bär en kraft som hjälper oss att bryta oss ur våra mönster och söka oss bortom det invanda.” (Kajsa Ingemarsson, Hjärtats väg, 2016)

Lycka till med att lyssna efter vad som ger dig balans och tid för livet!

/Marie Klint

 

Kommentera

Din email adress kommer inte att publiceras.

*